Tävlingar och resultat

Agilitydata är ett system för alla officiella och många inofficiella agilitytävlingar i Sverige. Även om man inte har ett konto så går det att följa tävlingar och resultat i de publika delarna av systemet

Tävlingar

Här listas alla tävlingar som äger rum idag eller senare. Listan med tävlingar är sorterad i datumordning och i sidhuvudet kan man filtrera på klass, status och distrikt. Vill man söka efter en specifik tävling kan man använda sig av browserns sökfunktion (I tex Explorer kan man trycka ctrl-F och få upp en sökruta). Sökfunktionen ser olika ut för olika browsers men alla har en.

När man klickar på en tävling (en rad i listan) kommer man in och får se information om just den tävlingen. Här kan man se vem som ska vara tävlingsledare, domare, hur många som är anmälda, vilka kontaktuppgifter mm. Här kan man också ladda ner inbjudan och PM om arrangören lagt ut dessa. Är dokumentikonerna röda finns det dokument att ladda ner. Man kan också se hur många som är anmälda i respektive klass. För att se deltagarlistan i denna vyn måste man vara inloggad. Om det är en flerdagarstävling ser man de olika dagarna som flikar.

Resultat

Fliken för resultat är snarlik den som finns för tävlingar. Men här visas alla tävlingar som ägt rum, inklusive de som äger rum idag. Här kan man filtrera på klass och vill man söka efter en specifik tävling kan man använda sig av browserns sökfunktion (I tex Explorer kan man trycka ctrl-F och få upp en sökruta). Sökfunktionen ser olika ut för olika browsers men alla har en.

När man klickar på en tävling (en rad i listan) kommer man in och ser fakta om den tävlingen. Här kan man se vem som ska vara tävlingsledare, domare, hur många som är anmälda, vilka kontaktuppgifter mm. Här kan man också ladda ner inbjudan och PM om arrangören lagt ut dessa. Är dokumentikonerna röda finns det dokument att ladda ner. Man kan också se hur många som är anmälda i respektive klass. Ikonen med ett D i är länken till deltagarlistan. När arrangören lottat och publicerat startlistan syns även ett S för startlista och när klassen är avslutat syns ett R med länk till resultatlistan. Om det är en flerdagarstävling ser man de olika dagarna som flikar.

Live-resultat

Under pågående tävling kommer det upp en rund röd icon intill de klasser som körs just nu. Om man klickar på denna öppnas ett nytt fönster där man kan följa resultatet efterhand som det registreras, sk live-resultat

Banskisser

Arrangören har möjlighet att lägga upp banskisser för alla klasser. Om de gjort det kan man här söka fram den skiss man vill ha och ladda ner den

SM-kval

Denna sida visar SM-kval under innevarande SM-kval-år. För regler hur man kvalar till SM kolla på http://agilityklubben.se/sm/

Årets Agilityhund

Denna sida visar poängställningen för Årets Agilityhund. För info om ÅAH se http://agilityklubben.se/arets-agilityhund/

Årets Agilitylag

Sidan visar poängställning för Årets Agilitylag. För info om ÅAH se http://agilityklubben.se/arets-agilityhund/

Sök hund

Här kan man sök fram en specifik hund eller lista alla hundar inom en specifik ras som finns registrerade i systemet. Klickar man på en hund kommer man till en sida som visar info om hunden, vilka klasser den tävlar i, vilka mätningar den gjort (mätningar efter 2017-01-01) samt hundens alla resultat från 2016-01-01

 

Skapa och redigera konto

För att kunna anmäla och betala till tävlingar måste du ha ett konto. Har du inget konto tryck på "Logga in" och sen på "Skapa konto"

Ett konto måste ha ett unikt användarnamn och en unik E-postadress. När man skapar ett konto är det en del uppgifter so är obligatoriska (markeras med en röd stjärna "*")

Om du dessutom vill registrera dig som förare (vilket du kan göra i samma bild) så är det obligatoriskt att ange medlemsummer. Vissa klubbar har inga medlemsnummer och då får man fylla i sitt namn istället.

Registrera och redigera förare

När man skapar ett konto finns de möjlighet att också lägga upp sig själv som förare. Gjorde man inte det så kan naturligtvis göra det i efterhand. Man kan också registrera nya förare. Det gör man under "Mitt konto" - "Mina förare" - "Ny förare"

Man kan i efterhand redigera föraren genom  "Mitt konto" - "Mina förare" och klickar på redigeringsikonen (en liten fyrkantig ikon uppe till höger).Finns föraren redan på ett annat konto kan du skicka en länkbegäran till det kontot och länka in den föraren så du kan använda den när du anmäler till tävling. Läs mer om detta under "länka förare"

Registrera och redigera hund

Registrera hund

Enbart hundar som finns registrerade i SKK-hunddata kan registreras i SAgiK Tävling. Saknar din hund ett registreringsnummer måste du ansöka om tävlingslicens, se mer om detta på www.skk.se

Registrera en hund i genom att gå till "Mitt konto" - "Mina hundar" - "Ny hund". Skriv in hundens registreringsnummer eller Tavlic-nummer.

Redigera hund

Du når redigeringssidan genom "Mitt konto" - "Mina hundar" och klickar på redigeringsikonen (en liten fyrkantig ikon uppe till höger).Eftersom mycket av hundens uppgifter hämtas ifrån SKK-hundata är det en hel del av uppgifterna som inte går att redigera av användaren. Du kan alltid byta tilltalsnamn på hunden och du kan styra vilka klasser hunden tävlar i. Om hunden är champion i Sverige så kan du registrera det här. Då kommer det upp en liten stjärna bakom hundens namn i deltagarlistor, startlistor och resultatlistor (i klass 3). Dels är det lite kul att ha den där stjärnan, men det är också väldigt bra för tävlingsledaren att få reda på din hund är fullcertat för då slipper hen fråga dig det om ni kom på certplats

Innan den är mätt första gången så kan man redigera vilken storleksklass hunden tävlar i, men när en domare väl registrerat ett mätresultat är det låst.

Registrera och redigera ekipage

Registrera ekipage

För att kunna anmäla till tävling måste föraren och hunden vara sammankopplade i ett ekipage. Detta gör man i bilden "Mitt konto" - "Mina ekipage"

 

Länka förare

En person kan bara finnas upplagd en gång i SAgiK tävling. Det innebär att om en person registreras antingen som kontoägare eller som förare på ett konto kan man inte lägga upp samma person som förare på ett annat konto.

Men naturligtvis måste man kunna använda samma förare på olika konton och då finns det en möjlighet att länka en förare till ett annat konto.

Begära länkning

Om föraren redan finns på ett annat konto kan du begära att få länka hen så här.

Acceptera länkning

Om du har en förare på ditt konto kan du tillåta att denna länkas till ett annat konto. När det andra kontot skickat en begäran kommer du att få en lite notis uppe till höger och via den kan du komma in till sidan där du accepterar länkningen. Man kan även nå denna sida via menyn. Se en film o hur du gör här.

 

 

För arrangörer

Skapa och redigera arrangörskonto

Man kan inte själv skapa ett arrangörskonto. Saknar er klubb ett konto så kontaktar ni SAgiKs kansli så kommer kansliet att skapa ett konto åt er. Har ni ett konto så ska ni själva redigera BG/PG, adress och kontaktuppgifter under "Vårt konto" - "Klubbinformation"

Ansöka om tävling

Administration före tävling

Öppna tävling för anmälan

När en tävling är öppnad för anmälan går det inte att stänga den före det datum ni angett som sista anmälningsdatum. OBS kontrollera att tävlingen ser ut som ni vill INNAN den öppnas för anmälan.

Stänga tävling för anmälan

Vid midnatt dagen då sista anmälningstid går ut kan ni stänga tävlingen. Varje tävlingsdag stängs var för sig och ni måste stänga den manuellt. Vill ni ha fler starter så kan ni låta tävlingen vara öppen tills dess ni tycker att ni har tillräckligt många starter. När en tävlingsdag stängs försvinner alla anmälningar för den tävlingsdagen som ligger i användares kundkorgar. Fram tills dess ni lottat tävlingsdagen kan ni öppna den på nytt för anmälan. Ni kan också göra efteranmälningar via hantera starter - Efteranmälningar.

Göra efteranmälningar

Efteranmälningar kan göras både för individuella starter och lagstarter innan någon klass på tävlingen blivit lottad. När man gör en efteranmälan läggs starterna i användarens kundkorg och hen får betala dem på samma sätt som man betalar vanliga starter (med kort eller voucher). Om starterna inte är betalda när ni lottar någon klass på tävlingen så försvinner de från användarens kundkorg och därmed tävlingen. Efter att ni lottat minst en klass på tävlingen får ni använda er av gratis starter istället. Vill ni att den tävlande ändå skall betala för sin start så får ni ta betalt utanför SAgiK Tävling (tex bankgiro, swish, kontant).

Om ni lagt till en hund som en efteranmälan kommer ni inte kunna ge samma hund en gratis start förrän den tävlande tagit bort sin start ur sin egen kundkorg.

Anmäl gratis starter

Gratisstarter innebär att den tävlandes konto i SAgiK Tävling inte belastas. Däremot har ni rätt att ta betalt för loppet på annat sätt, tex bankgiro, Swish eller kontant. Arrangören kommer belastas med administrativa avgifter för de gratisstarter man gör i systemet. Gratisstarter kan man lägga till ända fram tills dess att ni verifierar tävlingen, alltså även efter att ett lopp har körts. Om ett lopp redan är avslutat när man gör en gratis start mot det så backas det till "Startat" och ni får lägga till ett resultat och avsluta klassen på nytt.

Strykningar och återbetalning

Under tävlingens gång kan man stryka och återbetala starter när man får information om att ekipage stryker sig. Gå in via "Hantera starter" - "Stryk starter" och sök upp rätt hund. Får man ingen träff kan man söka med lite färre bokstäver så får man upp alla hundar som matchar din sökning. Man kan välja att först stryka en hund och i ett senare skede när man eventuellt fått in ett intyg även kreditera starten. Är startlistorna inte publicerade än så kommer de strukna och krediterade ekipagen inte att komma med på de publicerade startlistorna. Är startlistorna publicerade kommer en struken start fortfarande att synas, men de blir genomstrukna i startlistorna. De återbetalda pengarna går in som vouchers på det kontot som gjorde anmälningen från början.

Under "Hantera starter" finns också en knapp för "Lista strukna starter". Går ni in via denna får ni upp en lista på alla starter som är strukna och/eller återbetalda

Om ni behöver göra ändringar i ett lag (byta hundar) så skall ni inte återbetala laget och låta de anmäla sig igen. Istället ska ni ändra i laget via funktionen "ändra lag". Om ändringen innebär att laget skall betala mer så får ni driva in dessa pengar utanför SAgiK Tävlingen (tex swish eller kontant)

Byt klass på hund

Om en hund klassat upp sig eller av andra orsaker ska byta klass går detta att göra fram till dessa att tävlingen är verifierad. Det finns inga begränsningar kring hur man ändrar utan en hund kan sättas till vilken klass som helst förutom att den inte får tävla två gånger i samma klass. För att ändra klass på en hund gå in på "Hantera starter" - "Byt klass på hund", sök fram den hund du vill byta klass på och välja vilka lopp den skall byta till

Ändra i lag

Det går att ändra vilka hundar som tävlar i ett lag och det går att ändra i vilken ordning man kör inom laget

Om en hund skall bytas ut eller man skall lägga till en hund i ett lag med tre deltagare gör man detta under "Hantera Starter" - "Ändra i lag". Sök fram laget och klicka på lagnamnet på den start ni vill ändra. Varje lopp får ändras var för sig för det är inte självklart att alla lopp skall ha samma hundar.

Om man vill byta körordning inom laget gör man det i deltagarlistan genom att klicka på lagnamnet och dra och släppa respektive ekipage. Om ett lag kör flera lopp på en tävling måste man ändra i varje lopp. Ordningen inom laget gå att ändra fram tills dess att man påbörjar tävlingen.

Byt förare

Fram till att klassen är verifierad går det att byta förare till en hund. En förutsättning är att föraren är registrerat i ett EKIPAGE med den aktuella hunden. Gör så här för att byta hund:

 1. Gå in i "Hantera Starter" - "Byt förare"
 2. Sök upp rätt hund och klicka på "gröna plusset"
 3. Välj nu förare i de lopp som skall ändras
 4. Spara

Administration under tävling

Lotta tävlingen

När man stängt anmälan till en tävlingsdag kan man lotta klasserna. Alla klasserna lottas i ett svep (om det inte är en cup). Startordningen ska vara helt slumpmässig men för förare med två eller fler hundar i samma klass försöker programmet skapa en rimlig lucka mellan hundarna.

Ändra startordning

När man lottat en tävlingsdag men ännu inte publicerat startlistorna kan man ändra ordningen i startlistan. Detta gör man genom att gå in på startlistan och "dra och släppa" ekipage på den startnummer man vill att de skall starta. Efter att startlistan publicerats går det inte längre att ändra startordning (ordningen inom ett lag går att ändra fram till dess att klassen är påbörjad).

Publicera och skriva ut startlistor

När man är nöjd med startlistorna kan man publicera dem. Alla "luckor" pga av strykningar tas då automatiskt bort. När man publicerat startlistorna går de att skriva ut.Det finns dels en variant för uppsättning på anslagstavla och en variant som har fält där inropare, skrivare och speaker kan göra anteckningar.Görs strykningar efter att startlistorna är publicerade så försvinner inte ekipagen från listorna utan de blir istället genomstrukna både på de utskrivna listorna och på de publika listorna online. Efter att man publicerat startlistorna kan man inte ändra startordning.

Påbörja tävlingsdag

När det är dags att köra igång tävlingen så trycker man på den stora gula knappen "Påbörja tävlingsdel".

Registrera resultat

För att kunna börja fylla i resultat måste man först fylla i banlängd och referenstid och SPARA uppe till höger i bilden.

Fyll i tiden utan kommatecken (3782 för 37,82 sekunder). använd kortkommandon eller klicka på kanppar med musen för att ge fel och vägran. När du trycker "Enter" sparas resultatet.

Kortkommandon

FunktionKortkommando
Struken S
Diskad D
5 fel F
Vägran V
Spara Enter

Avsluta klass

När samtliga ekipage i en klass fått ett resultat (eller strukits) kommer det upp en knapp med texten "Avsluta klass". När man trycker på denna sätt klassen som avslutad och pinnar beräknas automatiskt.

Ange meriter

Pinnar i klass 1 & 2 samt SM-pinnar i klass 3 räknas ut automatiskt i samband med att man avslutar en klass. Däremot måste du själv ange cert (i Internationell klass även CACIAG och r-CACIAG). För hundar som har en gul stjärna efter sitt namn (gäller klass III-lopp) har ägaren angivit att hunden är fullcertad. Det är en hjälp för dig som tävlingsledare eftersom de därmed troligen inte skall ha något cert. Men folk kan göra fel så stjärnan är inte en garanti för att de inte skall ha certet. Mer vanligt är dock att hundar som precis blivit fullcertade ännu inte blivit uppdaterade i SAGiK-Tävling (Det blir de inte automatiskt utan ägaren måste själv ändra inne på hundens sida) så det kan mycket väl vara så att en hund som saknar stjärna inte skall ha certet.

För att ange vilken hund som skall ha certet gå in på resultatlistan (den gula ikonen), klicka på hundens namn och kryssa i CERT. Om det blev fel klicka på hundens namn igen och klicka "Ta bort cert". Om inget cert skall delas ut klickar du på den stora gula knappen "inget cert delas ut". Först när du antingen delat ut ett cert eller angivit att inget skall delas ut kan du verifiera klassen.

I SAgiK Tävling görs ingen skilllnad på cert och certifikat-resultat utan det hanteras automatiskt när det skickas till SKK-hunddata

Administration efter tävling

Verifiera tävlingsdagen

Efter att tävlingen är genomförd måste alla klasser verifieras och på alla klasser måste domare och tävlingsledare anges. Det är också trevligt om bankonstruktör anges. När klasserna är verifierade, domare och TL är angivna så kan man verifiera tävlingsdagen.

Resultatrapportera tävlingen

När alla tävlingsdagar är verifierade kan man "Resultatrapportera tävlingen". Det innebär att resultatet skickas till SKK. Det kan vara lämpligt att resultatrapportera tävlingen någon dag efter att den slutförd för att invänta eventuella rapporter om fel i det som registrerats. Efter att tävlingen resultatrapporterat kan man fortfarande ändra strykningar till återbetalda starter.

Slutrapportera tävlingen

De tävlande har 8 dagar på sig att komma in med intyg så vet ni om att det finns de som strukit sig och kommer att komma in med intyg kan det vara vettigt att vänta en vecka innan ni slutrapporterar tävlingen. När den är slutrapporterad kan ni inte längre redigera något (förutom att lägga till banskisser) och ni får också en rapport på det ekonomiska utfallet.

Lägga in banskisser

Man kan lägga till banskisser för respektive klass genom att klicka på dokumentsymbolen och bifoga filer i fönstret som dyker upp. För att kunna lägga till banskisser måste man ha angivit bankonstruktör

Genomföra CUP eller Mästerskap

I SAgiK Tävling är CUP två lopp som räknas samman till ett resultat (som VM). Lopp två får omvänd startordning. Mästerskap är X antal enskilda lopp som lottas och genomförs var för sig (som Landslagsuttagningen)

Så här skapar ni en CUP:

 1. Ansök om ETT lopp per storlek med varianten CUP och se till att detta lopp kostar så mycket som HELA avgiften för en hund. OBS, tävlingsdagen får inte innehålla några andra lopp än CUP-loppen. OBS: Om tävlingen skall börja med hopp MÅSTE ni ansöka om ett hopp-lopp
 2. Efter att anmälan stängt men INNAN ni lottar så går ni in via "Hantera starter" - "Skapa CUP" och duplicera varje storlek till två lopp. Även om ni delat upp tävlingen på flera tävlingsdagar måste ni duplicera de lopp som skall dupliceras innan ni lottar något lopp.
 3. När de nya loppen är skapade så kan ni lotta den första klassen. Den lottas genom att trycka på symbolen med de två gröna pilarna.
 4. När ni genomfört lopp 1 och avslutat det kan ni lotta lopp två som då får omvänd startordning, dvs den som vann lopp 1 startar sist.
 5. När lopp 2 är avslutat tänds en symbol för kombinerat resultat och ni kan se det sammanlagda resultatet.


Så här skapar ni ett Mästerskap

 1. Ansök om ETT lopp per storlek med varianten Mästerskap och se till att detta lopp kostar så mycket som HELA avgiften för en hund.
 2. Efter att anmälan stängt men INNAN ni lottar så går ni in via "Hantera starter" - "Skapa CUP" och duplicera varje storlek till X antal lopp (här styr ni om agility eller hopp kommer först)

Funktioner förhållande till status

En del funktioner i SAgiK Tävling är bara möjliga vid vissa statusar för tävlingen:

FunktionPlaneradAnsöktGodkändÖppen för anmälanStängd för anmälanVerifieradResultatrapporteradSlutrapporterad
Backa tävling Nej Ja Ja Admin Admin Ja Admin Admin
Lägga till klasser Ja Admin Admin Admin Admin Nej Nej Nej


Andra funktioner styrs av status på loppen. Vissa av dessa funktioner försvinner så fort NÅGOT lopp fått en viss status. Tex så försvinner möjligheten till efteranmälan så fort något lopp på någon tävlingsdag är lottad

FunktionPlaneradLottadPubliceradPåbörjadAvslutadVerifierad
Göra efteranmälningar Ja Nej Nej Nej Nej Nej
Gratis start Ja Ja Ja Ja Ja Nej
Ändra klass på hund Ja Ja Ja Ja Ja Nej
Ändra startordning manuellt Nej Ja Nej Nej Nej Nej
Ändra startordning inom lag Ja Ja Ja Nej Nej Nej
Byta förare Nej Ja Ja Ja Ja Nej
Bifoga banskisser Nej Nej Nej Ja Ja Ja
'

Hjälp för domare

Registrera mätning

Från och med 2017-01-01 skall alla mätningar registreras i SAgiK Tävling. För att en domare skall kunna registrera mätresultat krävs dels att hen har ett konto i SAgiK Tävling samt att kontot är inställt för att lägga in mätningen. Om du som domare saknar något av detta så hör av er till supporten så får ni hjälp.

X
Din session är på väg att löpa ut. Vill du fortsätta?